ODGUŠENJE KANALIZACIJE


Zapušena kanalizacija, može predstvaljati veliki problem ukoliko se nemarno odnosimo prema njoj.

Naravno, zagušenje neće nastati posle jednog bačene vlažne maramice, ali ukoliko nastavimo mesecima i godinama da se nemarno ponašamo prema njoj, doćiće do veoma velikog zagušenja, koje može onemogućiti funkcionisanje, ne samo u vašem objektu, nego i u objektima ispod ili iznad vas, ukoliko živite u zgradi.

 

Šta sve ne bi trebalo da bacamo u wc šolju, sudoperu, lavabo?

Činjenica je da ne razmišljamo baš uvek o otpacima koje bacamo u wc šolju, lavabo ili sudoperu.

Ostaci od hrane, vlažne maramice, čvrsti deliči koji zapadnu u slivnik, definitivno će vremenom dovesti do velikih zagušenja, nakon čega će vam biti profesionalna pomoć za odgušenje kanalizacije.

Takođe, komšije iz susednog stana takođe mogu napraviti zagušenje koje se može odraziti na celu vertikalu i tada majstori primenjuju posebne mašine, kako bi izvršili pravilno odgušenje.

Koji se sve alati i mašine koriste za odgušenje kanalizacije?

Profesionalni vodoinstalateri svakodnevno rade različite vrste odgušenja. Ova intervencija je jedna od najtraženijih, a može se podeliti na odgušenje  wc šolje, odgušenje sudopere, odgušenje kade, odgušenje lavaboa.

Majstori će u najkraćem roku doći na vašu adresu i ustanoviti o kom stepenu zagušenja se radi.

Zagušenje može biti lakše i teže. Lakša zagušenja obično su ograničena na jednom objektu. Npr. voda iz wc šolje se stalno vraća i neće da otiče ili u gorem slučaju preliva se iz wc šolje. Jasno je da se takva wc šolja ne sme koristiti, dok vodoinstalateri ne obave svoju intervenciju. Ukoliko je lakše zagušenje u pitanju, majstori će pokušati da otpuše wc šolju profesionalnom vodoinstalaterskom sajlom, koja će prodreti do zakrčenja i napraviti put vodi da može dalje da prolazi.

Problem je u tome, što ukoliko su se na cevima nataložile naslage nerastvorivih čestica, one će dalje nastaviti da se talože i opet napraviti zakrčenje, tako da problem neće biti rešen do kraja. Vakum guma je nešto što svi imamo u kupatilu, pa možete pokušati da je upotrebite, snažnim potiskivanjem, tako što napravite vakum koji će otpušiti wc šolju. Ukoliko i to ne pomaže, znači da je zagušenje mnogo teže i delikatnije.

Mašinsko odgušenje kanalizacije

Kada dođe do ozbiljnijeg zagušenja, koje se ne može otkloniti sajlom i vakum gumom, koriste se specijalizovane mašine za odgušenje. One se koriste na celim vertikalama.

Zagušenje može nastati na kuhinjskoj horizontali, kada je zagušenje locirano u sudoperi i  na kanalizacionoj horizontali, gde je zagušenje lokalizovano u wc šolji.

Majstori koriste mašine koje rade pod pritiskom, koje se koriste kako za kanalizaciju u samom objektu, tako  za spoljnu kanalizaciju. Woma vozila se koriste za spoljnu upotrebu kod najkomleksnijih zagušenja.

Važno je da znate da je zapušena kanalizacije hitna intervencija, a stepen hitnosti jednak je stepenu zagušenja.

Što je zagušenje teže i kompleksnije, to je intervencija hitnija, jer onemogućava više stanara da koriste wc šlju, lavabo, kadu, niti smeju da puštaju vodu, što boravak u tom objektu čini nemogućim.

Kako kamere za snimanje kanalizacije mogu da pomognu?

U svrhu dijagnostike i snimanja cevi, koriste se profesionalne kamere za snimanje cevi. za kanlaizacione cevi, koriste se optičke kamere, koje mogu snimiti do čak 30 metara dužine cevi u jednom pokušaju i daju veoma kvalitetan snimak odlične rezolucije, koji nam otkriva gde je nastalo zagušenje, te u tom smislu, majstori mogu intervenisati.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com