OTPUŠAVANJE WC ŠOLJE LAZAREVAC


Otpušavanje wc šolje nije intevencija koja se može rešiti na jedan određen način, već je potrebno sprovesti neke korake koji se moraju preduzeti pre konkretne intervencije. Sigurno je jako neprijatno kada vam se zapuši wc šolja u stanu ili poslovnom prostoru, a ovaj problem često je praćen i neprijatnim mirisima.

Svakako da ovaj problem ne možete i ne smete ignorisati, prvo zbog vas samih, a onda i zbog okoline i funkcionalnosti doma.

 

Koje sve korake moramo preći pre samog otpušavanja wc šolje?

Sama intervencija otpušavanje wc šolje je prilično kompleksna i mora je obavljati samo neko ko je dovoljno kvalifikovan i što je najvažnije dovoljno iskusan kao vodoinstalater.

Prava oprema i alati se podrazumevaju.

Nakon što ste primetili da se sa wc šoljom nešto događa i da voda a ni otpad ne može da prolazi kako bi trebalo, da voda sporije otiče ili uopšte ne otiče ili je sve normalno, ali se osećaju neprijatni mirisi, prvi najvažniji korak jeste da pozovete vodoinstalatera.

Da li možete da preskočite sve korake i otpušite wc šolju sami?

Odgovor na ovo pitanje zavisi pre svega od koliko je vaša wc šolja zapušena. Ukoliko je zagušenje slabije, možda ćete uz malo truda i sa kućnim alatom uspeti da sami otpušite wc šolju.

Ponekad će vam i gotova sredstva pomoći da vaša wc šolja postane prohodnija i čistija, te da se sve masnoće rasprše i nestanu, a  vi ćete nakon što sipate neki od preparata, ponovo moći da koristite wc šolju.

Ipak, češće se dešava da zanemarimo problem zagušenja, odnosno da se mesecima nemarno odnosimo prema odvodima i u njih sipamo sve ono što bi želeli da bacimo, a to nekad može biti pogubno za naše odvode.

Istina, ponekad krivica nije u vama, jer se dešava da se uselite u drugi stan, gde ne možete znati kako su se prethodni stanari ponašali i u kakvom stanju je wc šolja i kanalizacija.

Šta da radite kada shvatite da ne možete sami da otpušite wc šolju?

Najbolje rešenje u ovom slučaju je da odmah pozovete vodoinstalatera koji će morati da izađe na teren. Ni sami vodoinstalateri ne znaju kakva je situacija sa zagušenjem u vašoj wc šolji dok ne izvrše detekciju na licu mesta.

Ne postoji univerzalan odgovor za svako otpušavanje wc šolje, već pre samog otpušavanja vodoinstalater mora preduzeti dodatne korake. Jedan od njih je detekcije msta zagušenja. 

Detekcija znači lociranje tačnog mesta zagušenja ili detekcja curenja vode. Kako bi uspešno izvršili detekciju, vodoinstalateri ponekad mogu to uraditi odokativnim putem, npr. ispitivanjem sa određenim alatom, gde mogu napipati mesto zagušenja, ukoliko je ono pliće ili ako se ono ne može odokativno utvrditi, onda vodoinstalateri koriste specijalizovane kamere za snimanje cevi, kojima se veoma efikasno detektuje mesto zagušenja.

Ove kamere prolaze kroz cevi i emituju snimak na ekranu, gde se tačno vidi stanje cevi iznutra kao i tačno mesto i stepen zagušenja. Tek sa ovim informacijama, vodoinstalateri mogu preduzeti bitnije korake i uraditi otpušavanje wc šolje na najefikasniji način, kako bi u potpunosti izvršili otpušavanje wc šolje.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com