OTPUŠAVANJE SUDOPERE


Jedna od najčešćih intervencija koje radimo jeste otpušavanje sudopere. Sudopera je nešto što se svakodnevno koristi u domačinstvu. Više puta dnevno peremo sudove i zato često dolazi do toga da ostaci hrane padnu u odvod, što vremenom dolazi do zagušenja.

Ipak, nije samo hrana ta koja završava u sudoperi. U njoj se mogu naći i ostaci kose, neki od sitnih deliča, igračke koje mogu i deca ubaciti i slično.

Sve što ne može da se rastvori u vodi, vremenom dovodi do sve jačeg zagušenja. Naravno nekoliko otpadaka ili malo ulja neće napraviti problem, ali kada to radimo mesecima, doćićemo u situaciju da će voda u jednom trenutku početi da se vraća iz sudopere u trenutku kada je zakrčenje toliko da voda ne može da prođe.

 

Koji su uzroci i posledice zapušene sudopere?

O uzrocima smo već pisali, a evo kako da prepoznate da je sudopera zapušena i šta dalje da radite:

Ukoliko primetite neprijatne mirise koji dolaze iz sudopere, to je obično znak, da postoje naslage ostataka hrane u sudoperi, te da kada pustimo vruću vodu, taj neprijatni miris počinje da isparava iz sudopere.

Voda koja neće da oteče iz sudopere i voda koja se podiže na gore, je takođe jasan znak zapušene sudopere. ono što prvo možete da uradite je sa očistite rešetkicu, koja služ za prikupljanje ostataka hrane te da opet pustite vodu, koja bi sada trebalo neometano da prolazi.

Ukoliko se to ne desi, imate dve opcije, jedna je da probate sa starim dobrim receptima sa inetrneta za otpušavanje sudopere ili da nabavite neki od gotovih proizvoda koji se mogu sipati u slivnik, poput štapića za otpušavanje sudopere ili čarobnog praha.

Ukoliko vam svi ovi recepti ne budu od pomoći, a voda i dalje ostaje zaglavljena, vreme je za profesionalnu pomoć vodoinstalatera.

Profesionalno otpušavanje sudopere

Najefikasniji način za odgušenje vaše sudopere jeste da pozovete iskusne vodoinstalatere i da ih pustite da oni sami procene o kakvoj vrsti odgušenja se radi.

Koje sve alate vodoinstalateri koriste za odgušenje sudopere?

Naši profesionalni majstori sa svom neophodnom opremom i iskustvom, doćiće na vašu adresu i pogledati sudoperu. Svaki majstor će prvo pokušati sa manje agresivnim alatima, kao što su profesionalna sajla i vakum guma, a ukoliko to ne pomaže, prećiće na one efikasnije.

Alati i mašine se prirodno koriste u zavisnosti od stepena zagušenja. Ukoliko je zagušenje površno, sigurno da nećemo koristi mašine pod pritiskom sa velikom snagom, koja vam može i oštetiti sudoperu.

Za malo jača zagušenja vodoinstalateri će primeniti mašinsko odgušenje sudopere.

Mašinsko otpušavanje sudopere na elektro pogon pokazalo se kao veoma efikasno kod većine zagušenja. Elektro sajla može probiti i najteža zagušenja. Ona efikasno probija zagušenja i može otkloniti i sve naslage sa cevi, koje i jesu najveći problem, jer ukoliko one ostanu, veoma brzo dolazi do novog zapušenja.

Čišćenje sifona kao jednog od uzročnika zagušenja

Do zagušenja nekada dolazi zato što se nalage natalože u samom sifonu odnosno cevi koja spaja sudoperu i odvod.

Ovde se radi o zagušenju do koga se lako dolazi i koje se veoma lako otklanja, jednostavnim čišćenjem naslaga na njemu.

Kada se uradi čišćenje, sifon vraćamo na mesto i proveravamo da li opet negde dolazi do curenja vode.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com