OTPUŠAVANJE ODVODA


Zapušeni odvodi su problem koji je svako od nas imao bar jednom u životu.

Ovaj problem, gotovo je uvek ljudski faktor, odnosno namerno ili nenamerno bacanje nerastvorivih materija u odvode u kupatilu ili kuhinji.

Ukoliko nam to pređe u naviku, gotovo sigurno će u jednom trenutku doći do zagušenja odvoda, a onda će vam biti potrebna profesionalna vodoinstalaterska intervencija.

 

Šta da radite, kako ne bi došlo do zagušenja odvoda?

Možda ste već negde pročitali koje to stvari nikako ne bi trebalo da dospeju u wc šolju ili sudoperu.

Naši vodoinstalateri, će vam pored profesionalne usluge dati i mnogo korisnih saveta, kako da održavate svoje odvode, nakon odgušenja.

Ono što bi trebalo da znate pre nego što dođe do zagušenja, je da u wc šolju, sudoperu i lavabo nikako ne bacate hranu, vlažne maramice, ulja, masti i druge guste tečnosti, koje mogu nepovratno zapušiti odvod.

Iako se odvod neće zapušiti od jedne bačene maramice, znajte da su neki materijali veoma osetljivi i da veoma brzo zapušavaju odvod.

Koji to znaci ukazuju na to da su odvodi zapušeni?

Ukoliko voda u wc šolji sporije odlazi ili se podiže nivo vode u trenutku kada želite da je pustite gotovo sigurno se radi o zapušenju odvoda.

Ovo je hitna intervencija i zahteva hitan dolazak vodoinstalatera, koji će u zavisnosti od stepena zagušenja primeniti određene mašine i alate.

Otpušavanje pod pritiskom

Otpušavanje odvoda pod pritiskom koristi se za najteža zagušenja. Ova vrsta mašine koristi veliki pritisak vode, kako bi delovala i rastvorila zagušenje, odnosno isprala jakim mlazom vode.

U vodoinstalaterskom zanatu poznato je odgušenje pod pritiskom i upotreba woma vozila, koje generiše pritisak vode. Kroz kanalizacionu cev, gde je vodoinstalater ustanovio da je nastalo zagušenje, uvodi se specijalna cev koja rastvara zagušenje i spira sve naslage u cevi pod pritiskom vode.

Specijalna kamera za otpušavanje odvoda

Ova posebna vrsta kamere se koristi, ukoliko ne može da se odredi tačno mesto zagušenja u kanalizaciji.

U tu svrhu se koriste optičke kamere, poznate po svojim efikasnim mogućnostima i sposobnošću snimanja cevi do čak 30 metara dužine.

Na ekranu se emituje snimak, na kome se veoma jasno vidi mesto na kome je nastalo zagušenje.

Da li možete sami da uradite otpušavanje odvoda?

Mnogi od nas će prvo pokušati da problem reše sami, pre nego što pozovu vodoinstalatera.

Na tržištu postoji mnogo hemijskih gotovih proizvoda koji nude odgušenje odvoda za samo nekoliko minuta. Istina je da uvek možete da pokušate sa tim. Neki od njih će vam stvarno pomoći da rešite lakša odgušenja, ukoliko su ona bila manjeg stepena i nisu toliko jaka, da zahtevaju profesionalnu pomoć.

Drugi način na koji ljudi pokušavaju da problem reše sami, jeste kućna sajla, koja vam može donekle pomoći, ali je i ona samo kratkog daha, odnosno omogućava da napravite prolaz kroz zakrčenje, ali sa njom ne možete trajno rešiti i skinuti sve naslage, tako da će se problem ubrzo opet ponoviti.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com