OTPUŠAVANJE WC ŠOLJE BANOVO BRDO


Otpušavanje wc šolje nije baš najprijatnija obaveza, ali je to svakodnevni posao za većinu vodoinstalatera. Mnogi se nađu u ovoj nezgodnoj situaciji, pa instinktivno pokušavaju d problem reše sami, što se nikako ne preporučuje. Samo otpušavanje wc šolje je samo po sebi neprijatno, a budući da je najveći procenat nas amatera, velika je verovatnoća da ćemo nešto oštetiti.

Većina ljudi ne shvata da ne mogu uzeti bilo koji alat i pokušavati da otpuše ono što se zapušilo u wc šolji jer time mogu napraviti samo još veću štetu, mogu oštetiti cevi ili se može desiti da im i alat upadne u wc šolju, što je onda teško rešivo i jedino se može rešiti ako pozovete profesionalce.

 

Čemu onda služi vakum guma, ako moramo u svakom slučaju zvati vodoinstalatera?

Vakum guma koju svi imamo u kupatilu je odlična za otpušavanja kada se nakupe dlake nakon kupanja ili nam se nakupi malo više sapunice oko rešetkice od odvoda, ali neće biti dobro rešenje ako je zagušenje ozbiljnijeg karaktera.

Tada jedino može da nas spasi dobar vodoinstalater, koji je prošao većinu situacija i kvarova i može da nam reši bilo koji problem sa vodoinstalacijama.

Zašto su profesionalni alati i mašine potrebne da bi rešile problem zagušenja?

Problem kod zagušenja jeste u trdokornim naslagama, koje nisu nastale preko noći, već danima i mesecima.

Tvrde naslage mogu da se otklone samo mašinskim otpušavanjem wc šolje, odnosno mašinama koje imaju veću snagu.

Kada vodoinstalateri obave detekciju kvara i utvrde tačno mesto zagušenja, oni tom prilikom dobiju informacije i o tome koliki je stepen tog zagušenja, pa u skladu sa tim i koriste određeni alat.

Profesionalni alati za lakša zagušenja

Za lakša zagušenja primenjuje se ručno otpušavanje wc šolje, odnosno otpušavanje koje ne obuhvata korišćenje mašine. To su obično sajla kojom se veoma veštim rukama vodoinstalatera, otklanja zagušenje, odnosno obično neki predmet, npr. više vlažnih maramica, koje su napravile blokadu.

Zatim tu je i vakum guma, kojom se pravi vakum odnosno pritisak koji istiskuje čep napolje i otklanja zagušenje, nakon čega je veoma ednostavno očistiti wc šolju.

Profesionalni alati za mašinsko otpušavane wc šolje i teža zagušenja

Kod težih zagušenja pomaže jedino mašina izuzetne snage i to električna sajla koja preciznim rotirajućim pokretima probija zagušenja i struže i otklanja sve naslage u cevima, nastale od masnoća, ulja, hrane i drugih čestica.

Još jedna efikasna mašina jeste i mašina za rad pod pritiskom koja koristi jasno usmeren mlaz vode velike jačine koji ispira sve nečistoće i svojom snagom otklanja barijeru.

Tu su i dobro opremljena woma vozila za rezervoarom i svom neophodnom opremom, koja se koristi za spoljnu kanalizaciju.

Kada vodoinstalater uspešno obavi otpušavanje wc šolje, tada će vam objasniti na koji način da održavate svoje odvode, bez obzira da li je to wc šolja, lavabo, tuš kabina, ili sudopera, jer ni u jedan ovaj odvod ne sme se bacati ništa osim ljudksog otpada i vode, jer sve druge veštačke supstance će možda ne odmah, ali vremenom sigurno dovesti do zagušenja.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com