OTPUŠAVANJE WC ŠOLJE DEDINJE


Kada se suočimo sa problemom zapušene wc šolje, imamo nekoliko opcija na raspolaganju. Rešenje ovog problema zavisi pre svega od toga koliko je stepen zagušenja i na koji način se otpušavanje wc šolje može uraditi.

Ukoliko je zagušenje slabije, u pojedinim slučajevima možete pokušati da je otpušite sami, uz pomoć vakum gume, koju svi sigurno imate u kupatilu.

Ukoliko imate sajlu, možete pokušati i sa njom da otklonite prepreku. Trenutna zagušenja obično nastaju kada neki veći komad tkanine napravi problem. Obično je to veći komad vate ili vlažna maramica koja može trenutno dovesti do zagušenja wc šolje.

 

Gde sve može doći do zagušenja?

Zagušenje se može pojaviti u bilo kom odvodu i na bilo kom delu cevi. Ponekad je zagušenje jako duboko i ne može se odokativno odrediti. U cilju detekcije zagušenja, vodoinstalateri koriste specijalizovane kamere za snimaje cevi i detetkciju kvara.

Uz pomoć ovih kamera, može se veoma precizno odrediti mesto zagušenja ili mesto gde je nastalo curenje vode. Za detekciju mesta curenja vode koriste se termalne kamere, optičke kamere i geofon za spoljno snimanje.

Ove kamere koriste se za snimanje svih cevi vodovodnih i kanalizacionih u cilju otkrivanja zagušenja na odvodima.

Zagušenja mogu nastati u bilo kom odvodu. Pa se često javlja zagušenje sudopere, zagušenje lavaboa, zagušenje kade ili tuš kabine. 

Kako se dalje rešava problem zagušenja?

Kada se zagušenje locira i pronađe pravo mesto u cevi gde je zaušenje nastalo, tada vodoinstalateri donose odluku o tome na koji način će se izvršiti otpušavanje wc šolje. Još važnija informacija jeste i stepen odnosno količina zagušenja. Od stepena zagušenja zavisi i koji će se alat upotrebiti za otpušavanje wc šolje.

Vodoinstalateri mogu izabrati ručno i mašinsko otpušavanje wc šolje ali i drugh odvoda. Ručno otpušavanje se primenjuje kada zagušenje nije veliko i tada se uz pomoć vakum gume i profesionalne sajle lako može rešiti problem.

Ukoliko se ustanovi da je zagušenje jače i složenije, tada i sama intervencje traje duže. Mašinsko otpušavanje je tada jedina opcija a ono se primenjuje kada je zagušenje nastajalo mesecima i ogleda su vidu veoma tvrdokornih naslaga, koje se moraju razbiti samo specjalizovanim mašinama za otpušavanje.

Koje se metode koriste kod mašinskog otpušavanja?

Mašinsko otpušavanje wc šolje kao što i samo ime kaže, podrazumeva korišćenje mašina za odgušenje.

Problem kod ovako jakih zagušenja jesu velike i debele naslage svih otpadaka, koji se ne mogu rastvoriti u vodi i proći kroz cevi, već ostaju zalepljene za cevi.

Vremenom te naslage postaju sve deblje, dok na kraju u potpunosti na začepe cevi, sprečavajuči vodu da prolazi. Kod wc šolje voda ne može neometano da prolazi, već se vraća nazad, podižući i štetne materije sa sobom, dok se na kraju ne izlije iz wc šolje, što je posebna opasnost.

Zašto je izlivanje vode iz wc šolje opasno?

Pored veoma neprijatnih mirisa koji nastaju kod zagušenja wc šolje, voda koja se izlije iznad wc šolje ne pravi samo poplavu već i veoma zaraznu sredinu, jer istovremeno se izlivaju i fekalje i nečistoće iz wc šolje, što stvara veoma otrovnu sredinu, koja zahteva dezinfekciju prostora.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com