OTPUŠAVANJE WC ŠOLJE KOŠUTNJAK


Zapušena wc šolja ali i drugi odvodi ne mogu proći bez jasnih pokazatelja.

Ukoliko su vaše cevi prohodne, voda otiče normalno kao i drugi otpad koji je predviđen za wc šolju i druge odvode, to znači da je najverovatnije sa vašim odvodima sve u redu.

Međutim ako primetite neke od sigurnih znakova zagušenja, a to su neprijatni mirisi koji dopiru iz kupatila i wc šolje, voda koja jako sporo prolazi ili stoji, a njen nivo u wc šolji se povećava sasvim je sigurno da je došlo do lakšeg ili težeg zagušenja.

 

Kako da znam da li je zagušenje lakše ili teže?

Ne postoji način da to saznate sami.

Otkrivanje stepena zagušenja može uraditi samo profesionalni vodoinstalater koji izađe na teren. Ipak, pojedine zaključke možete izvesti sami.

Ukoliko ste pokušali da wc šolju otčepite sredstvom za odgušenje, koje se može naći u prodaji ili sa vakum gumom, koju svi imamo u kupatilu, a niste u tome uspeli, to znači da je zagušenje mnogo intezivnije i teže i da je vreme za profesionalnu intervenciju vodoinstalatera.

Kako vodoinstalateri mogu da znaju koliko je zapušena wc šolja?

Istina je da vodoinstalateri ne mogu odokativno oceniti koliki je stepen zagušenja, pa čak ni mesto zagušenja.

Stvar je u tome, da su cevi veoma teško vidljive i dostupne, te je u stanje u njima veoma teško otkriti. Istina, iskusniji vodoinstalateri, koji rade otpušavanje wc šolje i drugih odvoda više od 30 ili 50 godina, mogu nakon svega nekoliko minuta da shvate u čemu je problem.

U tu svrhu se već neko vreme koriste specijalizovane kamere za snimanje cevi, koje su za sada najefikasnija metoda detekcije curenja ili zagušenja cevi.

Na koji način rade kamere za snimanje cevi?

Kamere za snimanje cevi su za sada jedini način da vodoinstalateri dobiju pravu informaciju o stanju u cevima i što je još važnije mestu gde je nastalo curenje vode ili zagušenje, ali i informaciju o stepenu zagušenja.

Ove kamere su veoma efikasne i precizne, ali i veoma skupocene. Zato njima mogu da upravljaju samo stručna lica sa svim neophodnim licencama.

Postoji nekoliko vrsta kamera, termalne za zatvorene prostore, koje vodoinstalateri koriste u domaćinstvima, optičke kamere za kanalizacione cevi i geofon za spoljnu upotrebu.

Sve ove kamere imaju glavu kamere koja se postavlja u cev i prolazi kroz njih, dužinom do čak 30 m dužine, što daje veoma realističan prikaz stanja u cevima, koji se prenosi na monitor.

Putem ekrana vodoinstalateri gledaju snimak i dobijaju veoma važne informacije koje im pomažu da problem zapušene wc šolje ali i drigih odvoda, kao i curenja vode u cevima, reše na što elegantniji način.

Nekada je bilo potrebno srušiti ceo zid, kako bi se tačno utvrdilo mesto zagušenja i samim tim izvršilo otpušavanje, a danas se zbog efikasne informacije može delovati samo na određenom delu, bez suvišnog rušenja i nereda.

Otpušavanje wc šolje se vrši uglavnom mašinskim putem, ukoliko se ispostavi da je zagušenje jačeg inteziteta.

Zato je mnogo jednostavnije rešenje, da ovaj problem ne rešavate sami, jer možete napraviti mnogo veću štetu.

Mail za reklamacije: vodomen12@gmail.com | tijana.bosiocic96@gmail.com | mlaznicavoda@gmail.com